Neuznali mi reklamaci nefunkčního výrobníku mlhy, prý to bylo způsobeno nevhodným roztokem. Já jsem ale používal jen originál roztok doporučený výrobcem?! Jak je to tedy?
Ucpaná trubička v topení je celkem běžná závada výrobníků mlhy. Bohužel se to nedá nijak vyčistit a je nutno vyměnit topení, což je zpravidla nejdražší část přístroje. Takto poškozený mlhovač je prakticky na odpis. Pomineme-li ucpání topení nevhodným roztokem, překvapivě zjistíme, že za určitých podmínek může k ucpání dojít i při používání originálního roztoku!
Podíváme-li se na chemické složení roztoku, tak zjistíme, že se jedná o směs glycerinu a destilované vody, zpravidla v poměru 10-30% glycerinu. Čím více glycerinu, tím více je mlha hustá. Voda se používá proto, aby vyfoukla mlhu do dálky, takže úplně bez vody to nefunguje.
Háček je v tom, že voda s glycerinem vytváří aerobní prostředí, kde se občas zabydlí divoké kvasinky typu saccharomyces cerevisiae, které jednak rozkládají glycerin, jednak se v roztoku množí, ale také tam umírají. Celý tento koktejl pak nasaje čerpadlo, foukne to do topení a tam dojde k připečení kvasinek a organických produktů ke stěnám trubičky. Tím se postupně snižuje průtok až se nakonec trubička ucpe. Vyčistit se to nedá, protože se jedná o podobný sajrajt, jako je napečený na stěnách trouby.
Co s tím? Řešení je překvapivě jednoduché. Do roztoku, ihned po zakoupení, kápnout SAVO. Zhruba jedna kávová lžička na litr úplně stačí. Musí to být klasické savo určené k dezinfekci, bez parfémů. I když to může být cítit z roztoku, v mlze to není poznat. Savo zamezí kvasinkám v růstu a mlhovač by měl být v pohodě. Skladování roztoku v chladu je rozhodně ku prospěchu. Musíte však mít štěstí, že si kvasinky nepřinesete už z prodejny.
Zdroj: pathway.yeastgenome.org