Přestavba FORD TRANSIT z Atmosféry na Turbo

… aneb jak zvednout výkon, snížit spotřebu a zachovat spolehlivost.

Ford Transit 190 2.5D LWB, 1994-2000

Ford Transit Mark 3 se (podle wikipedie) vyráběl v letech 1986-2003.  Hodně  těchto vozů bylo poháněno atmosférickým dieselovým motorem o objemu 2496 cc, jehož sací potrubí připomíná svazek banánů. Ne nadarmo se v Británii používá termín “banana engine”. Tyto motory měly mechanické čerpadlo Bosch, byly velmi spolehlivé, ale strašně líné.

banana engine
Obr.1: Banány v motoru – zdroj: fordtransit.org

Přeplňovaná verze tohoto motoru přišla až v polovině devadesátých let spolu s elektronickým čerpadlem a řídící jednotkou. Tato modifikace nepřinesla nějak zásadní navýšení výkonu, ale naopak snížení spolehlivosti kvůli poruchovosti čerpadel Lucas.

Už delší dobu jsem přemýšlel, jak zvednout výkon u svých banánů. Namontovat turbo byla prakticky jediná cesta, ale v žádném případě jsem nechtěl do auta nějakou pochybnou řídící jednotku, spolu s hromadou svazků, čidel, trubiček apod. Navíc nemám rád prodlevu elektronického plynového pedálu, která je u těchto aut značná. A udělat tenhle velký kompromis jen proto abych navýšil výkon o pár koní (nějaké to čipování nepřicházelo prakticky v úvahu protože to nikdo pořádně neumí, alespoň nikoho neznám), se mi fakt nechtělo. Přidělat turbo na stávající motor by sice bylo velice jedoduché, ale vzhledem k jiným kompresním poměrům jsem to nechtěl riskovat. Turbomotor má navíc předehřev / chladič oleje, jiné tvary vaček, jiné ventilové pružiny atd.

Diesel Pump
Obr.2: Elektronické čerpadlo LUCAS

Murphyho zákon říká: co se může pokazit, to se pokazí. Nepokazí se pouze součástka, která tam není. Proto jsem se nakonec rozhodl, že použiji turbomotor s upraveným mechanickým čerpadlem BOSCH, který bude fungovat s minimem vnějších součástí, bez řídící jednotky. A svoje zkušenosti chci sdílet v tomto článku.

Budeme řešit:

  1. Motor série 4GA – 4GE nebo 4EB – 4ED
  2. Turbodmychadlo
  3. Filtr sání, potrubí a Intercooler
  4. Vstřikovací čerpadlo
  5. Startér
  6. Průměr řemenice na hydraulickém čerpadle pro posilovač
  7. Alternátor

Nejsnažší způsob byl sehnat turbo transita, vymontovat z něj motor a ten pak postavit k obrazu svému. Tímto krokem se vyhneme zdlouhavému shánění předražených ND po vrakáčích, navíc najednou shromáždíme většinu potřebných komponent. Koupil jsem tedy levně shniláka bez TP, jednalo se o model ’97, kód motoru 4GD (63kW), který má turbo,  intercooler a spoustu senzorů,  vakuových elementů, EGR ventil a samozřejmě je řízen počítačem. Měl najeto asi 300 tisíc.

1) Motor

Začal jsem výrobou stolice, na kterou jsem motor posadil připevněný přes původní silentbloky. Pak celý motor do mycího boxu…

Obr.3: Mytí motoru wapkou

1. zkušenost: Nejvíc práce a času je vše rozebrat a umýt.

Humus, humus, humus… Na co člověk sáhne, to je pokryto kilometrem černého šmíru.  A co není, to se umaže při manipulaci. Všechno vyčistit je základ. Všechny šrouby musí jít  zlehka zašroubovat. Pak je radost pracovat.

Po umytí jsem s motorem zatočil a zjistil, že nemá kompresi na dvou ze čtyř válců. Takže hlavu dolů. No a jak jsem tak rozebíral, narážel jsem na další a další věci, které byly potřeba vyměnit, takže nakonec jsem

  • vyměnil všechna těsnění a o-kroužky
  • namontoval novou vodní pumpu
  • vyměnil gufera (kolem kliky a vačkového hřídele)
  • vyměnil filtry paliva a oleje
  • zrepasoval ventily a zabrousil ventilová sedla v hlavě
  • vyměnil rozvodovou sadu
  • zkontroloval vstřikovače
  • vyměnil plastové palivové hadice za gumové GoodYear
  • vyměnil většinu hadic na chladící směs za nové

 2. zkušenost: Stojí to víc peněz, než člověk předpokládal.

První start nemám natočený, ale druhý ano. Je to ještě bez chladící vody

Při generálce byly zaslepeny otvory pro EGR ventil, odpojeny všechny vakua a senzory. Zůstaly akorát tyto prvky nezbytné pro chod motoru:

  • čidlo teploty chladící vody (2 dráty do budíku)
  • čidlo tlaku oleje (1 drát přímo do žárovky na palubce)
  • Solenoid na otevření nafty v čerpadle (12V = motor jede)
  • Solenoid na otevření nafty do žhavičky (12V = nafta teče)
  • Žhavící svíčka v sání (12V = žhaví)

Komplet motor na koze:

Aby se k motoru bez převodovky dal připevnit startér, je třeba speciální přípravek (je vidět na fotce sestaveného motoru). Ten jsem si nechal vyříznout laserem z 10mm válcované oceli. Výkres je ke stažení na konci článku.

Co se týče těsnění – ta, která nelze koupit jsem si nechal vyřezat z klingeritu tl. 0,5mm ve firmě PP Laser. Výkres opět ke stažení na konci. Klingerit se dá koupit například ve firmě Hostr v Liberci.

Závěrem k motoru – existuje spousta verzí. Některé mají intercooler, některé ne, liší se tvarem sacího potrubí, alternátorem, chladičem, prvním dílem výfukového potrubí…. nicméně všechy by měly pasovat na držáky a na převodovku. Dost informací a obrázků se dá najít v eshopu autokelly.cz. V tomto článku popisuji motor 4GD. Ve svém transitu jsem nahrazoval motor 4HB, který byl bez řídící jednotky.

 2) Turbodmychadlo (Turbocharger)

Úkolem turbodmychadla je vhánět do motoru více vzduchu, než by si motor sám dokázal nacucnout pohybem pístu. Uvedu příklad na motoru o objemu 2,5 litru: Pokud budeme mít v sání přetlak 1 bar (oproti atmosférickému tlaku), dostaneme do motoru v jednom cyklu 5 litrů vzduchu namísto 2,5litru. Díky tomu tedy můžeme do motoru nadávkovat tolik nafty, jako u motoru o objemu 5 litrů. Tím se nám najednou motor bude chovat jako atmosférický pětilitr (ono to tak úplně nefunguje, ale pro hrubou představu to stačí).

Turbodmychadlo - dva pohledy
Obr. 4: Propojovací trubička, píst a přetlakový ventil

Když se podíváme na turbodmychadlo, tak vidíme, že má ze sací části trubičku, která vede do pístu a ten nám ovládá přepouštěcí ventil ve výfukové části. To je ochrana proti nadměrnému tlaku v sání. Je dobré si do kabiny umístit tlakoměr, který napojíme na sací potrubí, abychom měli představu, kdy nám otvírá tento ventil. Otevření ventilu se pozná tak, že se ručička zarazí na nějaké maximální hodnotě a tlak se dále nezvyšuje. Také je to trochu slyšet – tubodmychadla lehce pískají a tento zvuk se při otevření ventilu změní.

Obr. 5: Turbo pro intercooler

Doporučuji nastavit limit na 1 bar (15 psi)! Motor by vetší plnící tlaky nejspíš zvládnul, ale převodovka asi ne. Každopádně pokud někdo zkurví motor, ať napíše komentář, protože sám bych rád věděl, kde je limit 😉 Ten se nastavuje šroubováním matek na tyčce vedoucí z pístu do ventilu. Čím více je napruženo, tím větší bude maximální tlak.

Poznámka – U motorů s intercoolerem vede vývod vzduchu z turba směrem dolů, bez intercooleru nahoru. Na obr. 4 je turbo pro model bez intercooleru, které jsem koupil na ebay, protože původní koupené se shnilákem bylo v háji. Úhel natočení výstupu se dá měnit, ale vzniká problém s pístem. Píst pro model s intercoolerem má kratší tyčku a je připevněn na druhé straně sací části stejnými šrouby, které drží sací část ke kartridži. Proto jsem musel použít zrepasovaný původní píst.

Budete také potřebovat vyměnit první díl výfuku, takový ten s pružnou částí. Banánový motor má zdvojenou trubku, turbomotor má jednu jiného tvaru.

3) Filtr sání, potrubí a Intercooler

Vzduch se při stlačování zahřívá a zahřátý vzduch se rozpíná. Intercooler ochlazuje vzduch, který se ohřál v turbu proto, aby měl při stejném tlaku menší objem a do motoru se ho dostalo větší množství. Jinými slovy – při stejném tlaku do motoru dostaneme více vzduchu. Jinými slovy – zvýšíme výkon, nebo  životnost turba. Ale bez intercooleru to bude jezdit taky.

EGR Ventil snižuje emise tím, že posílá spaliny z výfuku do sání a ty se spálí znovu. V praxi to ale dělá paseku v motoru, jelikož spaliny se usazují v sání a snižují průtok. V extrémním případě může dojít až k ucpání cesty (nehledě na vysokou poruchovost samotného ventilu). Doporučuji EGR ventil úplně odstranit a otvory ve sběrači a v sání zaslepit. Zvýší se spolehlivost a přitom transit bez problémů projde emisní kontrolu. Řezací výkres na záslepky i na těsnění je na konci článku. Ty jsou vyrobeny opět z 10mm válcované oceli.

Škrtící klapka v sání je podle mého názoru jen kvůli spolupráci s EGR ventilem. Vznětové motory narozdíl od zážehových nepotřebují škrtit vzduch v sání. Proto jsem klapku odpojil. Zůstala namontovaná jen proto, abych po ní nemusel zaslepovat otvory, ale je permanentně naplno otevřená.

*Dodatek – klapku jsem po dvou měsících provozu vymontoval a otvory po hřídelce zaslepil. Hřídelka měla špatné těsnění a  okolo se tlačil ven olej, který trochu uchází z turba a ten stékal po motoru na zem. Další zbytečná věc úplně odstraněna.

Obr. 6: Tlakoměr v kabině
Obr. 6: Tlakoměr v kabině

Tlakoměr v kabině doporučuji v rozsahu 0 – 1,5 Bar. Můj budík je už od -1 bar, ale vzhledem k absenci škrtící klapky tlak nikdy neklesá pod 0 (obr. 6). Budíky prodávané v tuningových obchodech jsou brutálně předražené a proto doporučuji koupit v obchodě typu hasící přístroje, svářečky, hydraulické hadice apod, kde se dá koupit již od 150-200Kč. Můj budík je plněný glycerinem proto, aby se ručička neklepala vlivem tlakových pulsů v sání, ale myslím, že i bez glycerinu by se příliš neklepala. Mimochodem mám transita z Anglie s volantem napravo, proto ten budík na pravém sloupku.

Bedna na filtr sání se liší od atmosféry tvarem a velikostí vlastního filtru. Při koupi auta se přesvečte, že v sání není olej – to s největší pravděpodobností znamená, že je turbodmychadlo v háji.

V případě intercooleru je třeba jiný chladič (menší, viz foto sestaveného motoru).

4) Vstřikovací čerpadlo BOSCH

Čerpadlo jsem pořídil na vrakáči. Je nutné k němu mít i vstřikovací trubičky a takovou tu vzpěru, protože pro Lucas je to jinak.

U vznětových motorů přeplňovaných turbodmychadlem je potřeba, aby po roztočení turba a následném navýšení tlaku vzduchu v sání se zvýšila dávka nafty vstřikované do válců. Tím se navýší výkon. Před nástupem řídících jednotek se to dělalo tak, že tlak vzduchu v sání působil na membránu ve vstřikovacím čerpadle, která svým pohybem ovládala nějaký omezovač maximální dávky. To se nás netýká, protože v našem případě použijeme čerpadlo, které nemá vstup pro přetlak ze sání. Všechno jsem si nechal vysvětlit od pana Jíny – učitele z jabloneckého LIAZU, který svého času připravoval LIAZky na legendární rallye Paříž – Dakar:

Jak je z videa patrné, nejjednodušší způsob je prostě zvýšit absolutní dávku nafty a zároveň snížit volnoběžné otáčky. Řidič si musí dávat pozor, aby nepřidával hodně plynu, když motor nemá otáčky, protože auto pak nadměrně kouří.

Obr. x: Nastavení dávky paliva
Obr. 7: Nastavení dávky paliva

Šroub pro dávku paliva je z továrny docela nepříjemně zaplombován. Plomba je potřeba odstranit. Také musíte odstranit plombu ze šroubu pro volnoběžnou dávku, který  na obr.7 není vidět (je z druhé strany čerpadla). Navýšením dávky nám narostou volnoběžné otáčky a ty pak musíme snížit na nějakých 800-850 RPM.

Až budete experimetovat, zkuste tento šroub zašroubovat o 3 otáčky (oproti továrnímu nastavení atmosférického motoru). Pak sledujte, co se děje s tlakem v sání. Pravidlo je jednoduché – moc nafty / málo vzduchu = černý kouř => přidat tlak v turbu nebo stáhnut dávku nafty.  Pokud auto naopak vůbec nekouří, můžeme si dovolit přidat naftu = roste výkon.

Obr. x: Uchycení plynového lanka
Obr. 8: Uchycení plynového lanka

Přidáním dávky paliva a snížením volnoběžných otáček se nám ovládací páka čerpadla značně pootočí proti směru hodinových ručiček, přičemž plná dávka zůstává na stejném místě. Tím se prodlouží dráha lanka. V mém případě se jednalo o tak velkou změnu dráhy, že byla mimo rozsah plynového pedálu. Proto bylo nutné vedle původní kuličky připevnit ještě jednu, která je blíže k ose otáčení páky (asi o 12mm). Tím se zkrátila dráha lanka na přibližně stejnou, jako před navýšením dávky. Páka je na obrázku 8; samotná kulička není dobře vidět, protože na ní je nasazené lanko.

Nastavení maximálních otáček v mém případě změna dávky nafty neovlivnila, takže jsem dorazovým šroubem (je také vidět na obr. 8) štelovat nemusel. Nicméně doporučuji překontrolovat – maximální otáčky by neměly překročit 4500 RPM.

Obr. 9: Řemenice čerpadla

Pokud máte stroboskop, můžete si zkontrolovat předvstřik. Ten má být při volnoběhu asi kolem 3 stupňů a nastavuje se otáčením řemenice čerpadla (obr. 9).

5) Startér

Atmosférické motory mají větší kompresní poměr, takže potřebují větší sílu na překlenutí horní úvrati. Proto mají silnější startér. Turbomotor tak silný startér nepotřebuje a má startér slabší. Nic nám ale nebrání použít silný startér s turbomotorem. Já to doporučuji, protože v zimě se to aspoň pořádně točí.

6) Průměr řemenice na hydraulickém čerpadle pro posilovač

Tento bod se týká asi jen verzí s intercoolerem, kde vede hadice z turba do intercooleru těsně vedle řemenice na hydraulické čerpadlo. Velká řemenice na čerpadle totiž vadí hadici se vzduchem. Čerpadlo jsem totiž neměnil, abych nemusel vypouštět olej ze systému. Řemenice se naštěstí nechají přehodit, takže to je v klidu.

7) Alternátor

Tohle už je jen taková třešnička na dortu. Můj původní motor měl alternátor Hitachi, tuším 65A. Ten je úplně na hovno a doporučuji vyměnit za novější 95A, který se montoval do motorů s počítačem (asi od roku 1995). Původní alternátor měl  špatnou regulaci dobíjení a baterie byla neustále vybitá. S novým alternátorem vše funguje jak má.

 A výsledek?

Naprostá spokojenost. Transit jede jako drak. Celou dobu jsem psal o navýšení výkonu, ale přesněji se jedná o navýšení točivého momentu. Ten se projevuje ďábelsky. Motorovou brzdu, kam se vejde dodávka a kde vás nechaji natočit video, v Čechách nenajdete, takže měření nemám. Nicméně zde na severu máme na dálnici u Turnova jeden kopec, říká se mu Paceřák, na kterém bych to snad mohl trochu popsat. S prázdným banánovým transitem (asi 2.2 t) jsem tento kopec jezdil ve směru na Liberec za 4, s naloženým za 3, kolem 60km/h. Nyní je to úplně jedno, naložený ve dvou lidech (asi 3,3 t) vystřelí za 5, kolem 110km/h.

Klady:

  • Spotřeba se snížila z 12,5 na nějakých 10,5 l / 100km
  • klesly vibrace (hučení) v kabině
  • Pekelný nárůst krouťáku a výkonu

Zápory

  • Mám pocit, že trochu hůř startuje v zimě, ale to se teprve uvidí.

Chtěl bych poděkovat Martinu Placheckému, který mi poskytl zázemí svého autoservisu na Ruprechtické ulici v Liberci a trpělivě odpovídal na moje neustálé dotazy. Díky!

Obr. 10: Poslední cesta shniláka na vrakáč

Na závěr pár odkazů a downloadů

Icon
Držák startéru - Formát Corel CDR, Autocad DWG a DXF
Icon
Těsnění - Pro kryt olejové pumpy, vstup vody a pod záslepku EGR v sání
Icon
Záslepky na EGR - Formát Corel CDR, Autocad DWG a DXF

20 thoughts on “Přestavba FORD TRANSIT z Atmosféry na Turbo

  1. Dobrý den
    Moc se líbila Vaše přestavba. Taky by se mi něco takového líbilo, máme v našem bydlíku stejný motor a nějaký koník navíc by nebyl naškodu, protože i prázdný s alkovnou je vlastně naložený. Bohužel nejsem od fochu a musel bych si někoho najít. Tak se chci troch víc z oriebtovat v problematice a zjistit jestli by to mělo smysl, Mám pár dotazů jak je to s legalizací takové přestavby a jak by to bylo na stk. Můžete mi upřesnit jaké čerpadlo Bosch jste použil? Je nutné měnit celý motor nebo by se mohl použít i stající blok motoru 4HB s písty atd.
    Předem děkuji za odpověď.
    Řešetka

    1. Zdravím,
      Legalizaci jsem neřešil. Uvědomil jsem si až na STK, že kontrolují číslo motoru. Naštestí pán si toho nevšimnul.

      Pokud s takto upraveným motorem přijedete na emise a nějaký technik sešlápne rychle pedál na podlahu, tak auto zakouří a emise neprojde. Musíte buď najít rozumného technika, který mačká plyn pomalu, anebo před STK seštelovat regulátor maximální dávky na čerpadle na původní bezpečnou hodnotu.

      Nejsem zastáncem kouřících výfuků. Ale i s tímto motorem se dá naučit jezdit tak, aby nekouřil. Prostě se nesmí hodně šlapat na plyn, když motor nemá otáčky.

      Čerpadlo Bosch máte na obr. 7. Myslím, že to poznáte bezpečně podle tvaru.

      Pokud si namontujete turbodmychadlo do vašeho starého motoru, pak nemusíte řešit typ motoru na STK, což značně zjednodušuje proces. V tomto případě však pamatujte, že banány má větší kompresní poměr. Podlě mě to bude fungovat, ale byl bych hodně opatrný s tlakem v sání. Zkusil bych tak 0,5bar jako strop. A když to nepřeženete s dávkou paliva, tak třeba ani nebudete mít problém s emisemi.

  2. Dobrý den
    Moc děkuji za zprávu, moje laická představa byla, koupit TD motor z repasovat hlavu, turbo atd a nasadit to na stávající blok, protože motor je v dobrém stavu, vzhledem k tomu, že je v bydlíku, tak má najeto cca 100 000 km, a taky by to bylo jednoduší na STK. Netuším jestli TD hlava by pasovala na blok a co všechno je na TD kvůli kompresi jinak, jestli jsou jiné i písty. Jestli jsem Vás správně pochopil, tak si myslíte, že by šlo přidat turbo i na stávající motor, úpravou výfukového potrubí, sání a výměnou čerpadla? Nezkoušel jste zaslepit EGR ventil jestli to má nějaký efekt?
    S pozdravem
    Řešetka

    1. Domnívám se, že Motory 2496cc jsou prakticky stejné, liší se jen drobnými odchylkami (tvar pístů, tvar vaček, chladič / předehřev oleje, turbomotor údajně ostřikuje písty zespodu, kvůli chlazení, ale nevim). Vždy si vše zkuste ověřit předem, nerad bych vám poradil hloupost. Netuším, jestli třeba ojnice mají jiný materiál, případně pouzdra… Ale co se týče hlavy válců, tak 4ED a 4HB vypadají stejně a myslím, že budou pasovat. Zkuste se podívat do autodat, (viz odkaz na konci článku) a porovnejte obrázky a třeba utahovací momenty šroubů hlavy. To vám napoví (pokud budou data stejná, tak je pravděpodobné, že hlava bude pasovat). Repas hlavy je určitě dobrý nápad – je dobré, když vše těsní a nikde nic neteče / nefouká.

      Na snížení komprese lze použít tlustší těsnění pod hlavu, tím se zvětší spalovací prostor a funguje to podobně, ale opět – nemám s tím zkušenosti. (dvě těsnění na sebe bych nedával, to by podle mě nevydrželo).

      EGR jsem úplně odmontoval / zaslepil; to ale lze jen v případě, že nemáte řídící jednotku, případně jí vymažete EGR, protože jinak to nejede. EGR je čistě kvůli snížení emisí, jinak má samé neduhy – nespolehlivost, ucpává sací potrubí (vrací bordel z výfuku zpět do motoru!). Upřímě, nenávidím EGR, je to jedna z největších blbostí, co jsem kdy viděl.

      Pokud budete montovat mechanické čerpadlo BOSCH, tak řídící jednotku prakticky nepotřebujete. Stačí 12V do čerpadla a už to frčí. Jak píšu v textu, pro mě je nejlepší cesta ta nejjednodušší = žádný počítač.

  3. Ještě jednou díky a příjemný víkend, mám nad čím přemýšlet.
    S pozdravem Řešetka

    1. Ještě dodatek – pokud jste myslel otázku tak, jestli navýšíte výkon zaslepením EGR ventilu, tak to vás zklamu. V případě, že EGR funguje dobře, tak to nepomůže, resp. nepoznáte to.

  4. Zdravím,
    mám v plánu udělat něco podobného, protože Transita vlastním a přemýšlím o možnostech modifikace. Tohle vypadá jako skvělá varianta, díky za tip. Také bych rád doporučil firmu, od které rád dodávky pronajímám, a to je (odkaz na komerční web)

  5. Zdravím, moc prosím autora tohoto skvělého článku o zodpovědění dotazu, Dělám přestavbu motoru do jiného auta/traktora, neřeším stk a podobný věci je to do lesa, Mám komplet td motor ale potřebuji elektronické čerpadlo nahradit mechanickým co musím udělat proto aby vše fungovalo jak má? musím čerpadlo taky štelovat ? děkuji za odpověd popřípadě pokud vás mohu poprosit do emailu tel číslo rád zavolám nebo osobně sejdu, jsem z Turnova, moc děkuji Ducháček

  6. Dobrý den,
    to je těžko říci – nevím, jaký motor máte ani jaké čerpadlo tam chcete namontovat. Navíc nejsem automechanik a mám zkušenosti jen se svým Transitem.
    Nastavení dávky nafty je důležitý parametr. Prostým okem poznáte nastavení správné dávky tím, že při sešlápnutí plynu na plno a při plném tlaku turba, motor produkuje světle šedý kouř. Pokud kouří černě, dávka je příliš vysoká. Pokud motor nekouří vůbec, nedosáhl jste plného výkonu a můžete dávku zvýšit.

    Zde bych chtěl ještě říci, že není nutné za každou cenu měnit elektronické čerpadlo za mechanické. Já jsem to tak udělal hlavně proto, že v původním motoru mechanické čerpadlo již bylo a tudíž jsem nemusel předělávat elektroniku ani měnit svazky. Pokud Váš motor funguje, zkuste se nejprve poradit s někým, kdo umí programovat řídící jednotky, jestli nepůjde vypnout většinu sensorů a ty pak následně odpojit. Možná by to bylo jednodušší, než hned měnit čerpadlo.

  7. koukám na vaše čepadlo, které by mělo mít přidavač nafty při boostu turba, jestli to dobře chápu máte jen přidanou dávku paliva? díky za odpověd

    1. Je to tak, dávka paliva je napevno. Není to ideální, člověk musí velmi jemně s plynem, když nejsou otáčky. Nějaká čerpadla s membránou na turbo jsem sehnal, ale jsou potřeba vyčistit, seřídit… ještě nebyl čas.

  8. kdyby byl zájem mam jedno s podtlakovým přidavačem , předěláno pro sebe ale nakonec instaluji motor 2,9i

  9. Ahoj parádně vše tady popsané do detailů,podle tohoto článku jsem přesně tak poskládal motor jen ne 63kw ale 74kw.. a mám dotaz na tu hadicku která veda z filtrů paliva do sani..když natocim motor tak po chvilce do sani začne téct nafta..je to správně nebo ne?.

    1. Ahoj Jaromíre. Jesli jsem to dobře pochopil, tak mluvíte o žhavící cívce. Ta má elektricky ovládaný ventil, který je umístěn na filtru nafty. Ten by měl by mít konektor s dvěma piny. Pokud nafta protéká, znamená to, že zřejmě netěsní. Ventil musí být uzavřen také z toho důvodu, aby se tryskou ve žhavící svíčce netlačil vzduch hnaný turbem zpět do filtru paliva. To by mohlo mít za následek zavzdušňování palivového systému.

  10. Tak to je asi dobře..ja totiž nemam konektor na palivovem filtru ale úplně zvlášť…a nemám to ani zapojené… Může to mít nějaké vliv na motor pokud to není zapojené?

    1. nafta tam nesmí protékat, když do konektoru není nic zapojeno – zaprvé by se mohla dramaticky zvýšit spotřeba a emise a za druhé by vzduch dělal paseku v palivovém systému.

      Rozebrat ventil, vyčistit a opravit. Je tam beztak nějaký solenoid s gumičkou. Pokud to nepůjde opravit, tak zaslepit, ale nepůjde ti žhavení. Pokud motor špatně startuje v zimě, tak to může být problém.

      Připojená elektrika má ventil OTEVŘÍT, a nikoli obráceně.

      Pokud máš stejné vstřikovací čerpadlo, jako já, tak by odpojený konektor neměl mít na motor vliv.

  11. Jo mám stejné vstřikování..jak se vlastně u tady těch motorů řešilo to zhaveni?

    1. Žhavící svíčku už jsi našel – je v sání. V podstatě se v sání zapálí plamen nafty, který ohřeje vzduch jdoucí do motoru a pak to lépe startuje. Jedná se o stejný princip, jako když se do starého Zetoru strkaly do sání zapálený noviny, jen je to o něco kulturnější.

  12. Dobrý den, prosím, poradíte mi, jak mám zapojit nový alternátor?Koupil jsem novější typ. Jsou tam dva piny, místo tří. Moc Vám děkuji! S pozdravem Petr Hochvald

    1. Zdravím Petře,
      Na Transitu je jednoduchá elektronika. Až na pár vyjímek se jedná o žárovky a relé. Do alternátoru stačí (kromě hlavního přívodu) zapojit pouze jeden pin pro buzení. To je ten, který vede do kontrolky na palubní desce. Pokud si dobře pamatuji, tak kontrolka dobíjení je zapojená jedním koncem na +12V a druhý konec vede do zmíněného pinu. Alternátoru stačí na vybuzení proud, který teče přes žárovku. Jakmile se alternátor roztočí a začne dobíjet, tak napětí na pinu vzroste také na 12V (ve skutečnosti je tam trošku víc), a jelikož v tu chvíli jsou oba póly žárovky zapojeny na 12V, tak žárovka zhasne.

      Zkuste si pomocí nějaké žárovkové zkoušečky najít v konektoru pin, který vede do kontrolky. Svorku dáte na kostru a při zapnutém zapalování budete píchat do pinů na kabelu pro alternátor, přičemž na některém by se měla rozsvítit kontrolka dobíjení (aspoň trochu). Ten pin připojíte do budícího pinu alternátoru.

      Budící pin na alternátoru poznáte tak, že zkoušečku připojíte krokodýlkem k (+) na baterce a zkoušečka bude při vypnutém motoru na pinu alternátoru svítit, při nastartovaném motoru na pinu svítit nebude.

      Samozřejmě, bavím se o alternátoru 95A, o kterém píši v tomto článku. Myslím, že se montoval i do některých motorů Mitsubishi. To, že alternátor dobíjí, poznáte voltmetrem: Pokud dobíjení funguje, tak na baterce by mělo být okolo 13.8 – 14.5V

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *